Acum câțiva ani de zile am hotărât să pășesc și eu în lumea creației, a fotografiei.

Am zis că doresc un DSLR să fiu în pas cu moda. Entry Level, evident. În primă fază am vrut să îl folosesc pentru călătorii, ca mai apoi să-mi dau seama că pot să fac mai mult cu el.

Cu alte cuvinte: habar n-aveam pe ce planetă mă aflu. Știam una bună: vreau DSLR.

Așadar, am așteptat un Black Friday ca să-mi dau seama că produsele erau mai ieftine în cursul verii. Și l-am achiziționat: un Nikon D3200. Cred că era în jur de 2000 de lei pe vremea aceea, cu tot cu obiectiv kit și cel mai ieftin card de pe piață.

La câteva luni după mi-am dat seama că fotografia nu este ieftină. Că trebuie să investesc în o grămadă de chestii alternative ce să mă ajute:

 • Obiective
 • Trepied
 • Carduri
 • Bliț
 • Acumulatori
 • încărcător pentru acumulatori Și lista poate continua.

Am învățat foarte multe lucruri cu ajutorul DSLR-ului chiar dacă, probabil că nu și-a scos complet banii. Dar am considerat că e o investiție de viitor. Și n-am făcut rău.

În rândurile următoare o să încerc să vă captez atenția și să direcționez cât pot de mult spre alegerea perfectă a unui aparat foto.

Înainte de toate vreau să înșir aici magazinele care mi se par de încredere pentru achiziția unui aparat foto. Nu e bine să luați de pe „facebook” sau de pe site-uri fantomă. Acum ceva timp era un nene cu multe site-uri fantomă ce vindea la prețuri foarte bune. Până l-au luat că făcea trafic cu produse. Nu oferea garanție, le aducea pe vas, clasica schemă de profit rapid.

Magazine de încredere pentru domeniul foto

Sunt câteva. Unele sunt reprezentante ale unui singur brand, altele vând de toate.

 • F64 – probabil magazinul reprezentativ în domeniul foto profesional
 • photosetup – găsiți obiective foarte mișto de la Sigma la prețuri ok.
 • yellowstore – lucrează mult cu Nikon. Modele entry level.

Magazine online consacrate sunt și ele ok, dar nu aveți parte de suport tehnic ok, în caz de probleme. La cele de mai sus primiți un sfat, o recomandare.

Cele mai ieftine DSLR-uri am văzut că sunt la:

 • eMAG – modele interesante
 • altex – modele bune
 • flanco – oferta e cam slăbuță în ultima vreme.
 • evomag – mă suprind în ultima vreme. Au prețuri din ce în ce mai bune.

Alegere aparat foto de către un începător

Sunt multe situații pe care sper să reușesc să le abordez. Dacă nu, în comentarii sigur veți găsi loc de întrebări, iar colegii cu experiență în domeniul fotografiei sunt dornici de ajutor.

Eu, dacă mâine aș alege un aparat foto m-aș gândi la întrebuințări:

Aparat foto pentru vacanță

Nu ne trebuie neapărat un DSLR. Eu nu-l consider practic. De ce să car o geantă după mine, de ce să car mai multe obiective, de ce să am grijă de toată aparatura și să nu mă bucur de priveliște?

Pe lumină bună, lumină naturală treaba s-a așezat destul de mult. Un smartphone de top chiar face poze foarte ok. Problema se pune seara când lumina naturală nu ne mai ajută.

Stăm și analizăm costurile și ne gândim dacă merită investiția, pe ansamblu.

O altă soluție ar fi aparatele foto mirrorless. Sunt un fel de aparate foto compacte, dar cu obiectiv. Diferența este că nu e interschimbabil ca la DSLR.

O alternativă ar fi și compactele. Totuși, ele se bat cap în cap cu telefonul de top. Sigur, pe o „săpunieră” plătești câteva sute de lei, pe un telefon de top 2-3000 de lei.

Avantajele aparatelor foto compacte

 1. se folosesc ușor
 2. nu trebuie să înveți detalii tehnice: ISO, apertură, diafragmă, etc
 3. nu trebuie să îți bați capul cu fișierele RAW
Aparat foto pentru evenimente

Aici începe discuția, încep contrazicerile. Alegerea unii o fac după felul în care se descurcă în lumină slabă. Totuși, un profesionist nu va face fotografii fără lumină dedicată. Așadar, criteriul acesta este înlocuit cu termeni precum:

 • body full frame
 • obiectiv cât mai luminos

Observi că totul joacă în jurul luminii. Ea e cea mai importantă. Până la urmă pozele le faci în vacanță, cu telefonul, nu cu un super gadget. Asta dacă ai lumină, dacă ai inspirație.

Dacă ești începător pe zona de evenimente poți porni cu ceva entry level:

 • seria 3 de la Nikon
 • un 750D de la Canon.

Asta ca produse noi, dar cei care au mai avut tangențe un pic cu fotografia se pot orienta spre piața second hand. Găsiți seria 5 la prețuri mai ok, cu câteva cadre la activ. Fiind un DSLR pentru începători aveți șansa să găsiți ceva chilipir de la cineva căruia i s-a părut complicată fotografia. E o artă, să știți. Nu toți pot reuși în domeniu.

La variantele second hand trebuie să aveți grijă de aspectul fizic și să vedeți un Exif. Probleme pot apărea la body în momentul în care trece de 100 000 de cadre. Dacă aparatul ajunge la cifrele acelea ar trebui să nu îl achiziționați. Șansele ca shutter speed-ul să cadă sunt foarte mari și nu e tocmai ieftin să îl schimbați.

Gândiți-vă că pentru evenimente aveți nevoie și de o lumină externă, măcar un bliț pentru moment, până vedeți cum stă treaba cu fenomenul.

Cel mai bun aparat foto pentru filmare

Filmarea cu DSLR-ul nu este făcută de oricine. Este posibil să dați multe rateuri dacă treceți de la cameră. Unii, în schimb, fac artă din asta. Dar îți trebuie un bagaj în spate.

Concurența este mare pe zona asta, dar trebuie să știți că nu aveți toate opțiunile de pe cameră. E clar, nișa s-a dezvoltat, a devenit o industrie, dar nici producătorii nu aruncă pe piață opțiuni pentru DSLR, pentru senzorii de pe cameră.

Momentan, lupta se dă pentru 4k. Nu e nimic perfecționat, încă se dezvoltă, încă se încălzesc multe modele, încă se caută opțiuni de stocare.

Canon n-a lansat ceva notabil, așa că eu vă recomand să vă orientați spre modele de la Panasonic, de la Sony. Sunt câteva soluții ok.

Câteva sfaturi utile de după achiziția aparatului foto dorit

Dacă nu aveți un prieten care să vă îndrume apelați cu incredere la cursurile foto. E imposibil să nu fie cineva în oraș la voi priceput sau dacă nu, la magazine găsiți cursuri foto chiar și pentru începători. Aveți tone de tutoriale pe internet ce vă ajută să descoperiți fotografia.

Nu vă limitați la faptul că ați ajuns la un nivel, întotdeauna trebuie să progresați, să vă dezvoltați unghiurile de pozat, să vă dezvoltați tehnica de editare. Apropo de tehnică, post procesarea face 7-80% din poză. Să apese pe un buton poate și un copil. Îl educăm să aleagă momentul, să aleagă unghiul și cam asta e. Partea grea și migăloasă este la post procesare.

Ca sfat ce este general valabil. Nu alergați după specificații. 36 de megapixeli nu sunt extraordinari. Aduc dezavantaje majore ca:

 • procesare greoaie a fotografiei
 • nevoia de obiective tot mai performante pentru body-uri
 • nevoia de carduri mari și rapide

Un fișier RAW tras cu un D800 ajunge la 7-80 de mega de informație. Voi o să fiți nevoiți să procesați 1000 de cadre de pe-o săptămână pe alta. Credeți că sunteți în stare cu un PC îmbătrânit?