logo

RAW SAU JPEG ?

In primele zile nu eram atat de sigur, raw sau jpeg? cum e mai bine sa fotografiez? si recunosc, primele fotografii erau in format jpeg. Insa acest lucru mi-a adus o oarecare nemultumire. Nu reuseam sa le procesez sau sa le ajutez suficient de mult fara a pierde din calitatea imaginii. Drept urmare am inceput ca orice persoana sa caut mai multe informatii despre raw sau jpeg. Iar in randurile de mai jos voi incerca sa explic ce inseamna raw, ce inseamna jpeg si care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui mod de fotografiere.

Sa incepem asadar cu ce inseamna raw si ce inseamna jpeg.

Raw s-ar traduce din engleza in romana ca fiind crud. Cu alte cuvinte, orice camera digitala ofera posibilitatea de a avea o fotografie cruda (ma rog, termenul nu este cel mai corect, dar sper sa ajute la buna intelegere a informatiei) si pentru a simplifica si mai mult, raw inseamna cantitatea de informatie posibila dintr-o fotografie fara a fi compresata (din acest motiv si fotografiile in format raw sunt mai mari).
jpeg este o prescurtare pentru Joint Photographic Experts Group, un grup de fotografi care in dorinta de a combate problema diferitelor formate existente pe piata fotografica in anii ’90 au creat acest standard. Cu alte cuvinte, fotografiile facute de un aparat Canon 6D (face parte din categoria aparatelor profi, il recomand si il puteti achiziona de aici sau de aici) sa zicem, nu puteau fi prelucrate de catre programele facute de Adobe spre exemplu si tot asa. Din aceste motive apare jpeg-ul, care preia materia bruta (raw) si il compreseaza intr-un format accesibil tuturor programelor de editare foto existente pe piata. Din nefericire compresarea aceasta nu se poate realiza fara a nu pierde informatii din formatul raw, lucru ce duce la pierderea calitatii imaginii.
Acum ca am lamurit aceste lucruri (cel putin asta sper) voi continua cu a prezenta avantajele si dezavantajele fiecarui mod de fotografiere – raw sau jpeg. Sa incepem cu raw.

Avantajele fotografierii raw:

Majoritatea fisierelor jpeg au o compresie de 8 bit ceea ce s-ar traduce prin faptul ca vor contine pana la 256 de nuante de rosu, verde si albastru adica un total de aproximativ 16 milioane de culori. Un fisier raw, in cazul meu spre exemplu Nikon D5200 are o compresie de 14 bit, ceea ce s-ar traduce in aproximativ 4,3 trilioane de posibile culori. Asta s-ar traduce prin faptul ca un fisier raw poate sa redea culorile mult mai subtil si mai detaliat decat o face un fisier jpeg.
un fisier raw va avea un interval dinamic mult mai mare. Unde intervalul dinamic reprezinta raportul dintre cea mai mare si cea mai mica valoare perceptibila sau masurabila a unei variabile, in cazul nostru lumina. Cu alte cuvinte, daca ai fotografiat in lumina redusa sau intr-o lumina prea puternica vei putea procesa imaginea respectiva corectand-o fara a pierde din detalii.
cand o imagine raw este generata, toate setarile camerei (cunoscute si ca metadata) vor fi inregistrate in acel fisier. Asta nu modifica cu nimic imaginea in sine, setarile fiind oferite ca si o referinta si de asemenea poti face modificari peste imagini in programe ca Photoshop sau Lightroom. Acest lucru fiind un avantaj enorm. Spre exemplu poti modifica balansul de alb in cazul in care a fost masurat gresit.
formatul raw permite sa schimbi modul de culoare in care lucrezi (sRGB sau Adobe RGB)
in comparatie cu jpeg, fisierele raw folosesc o compresie fara a pierde din informatie. Ceea ce inseamna ca ele nu vor suferi de erori de compresie.
in fisierele raw, imaginile nu sufera o reglare a claritatii, ceea ce s-ar traduce prin faptul ca poti da o claritate mai complexa si mai buna fotografiilor in momentul in care le descarci in calculator.
si nu ultimul motiv este ca autenticitatea fisierelor raw nu poate fi combatuta. Ele sunt cea mai buna dovada ca fotografia este reala si mai ales ca este a ta. Conteaza enorm.
printuri mult mai bune.
Dezavantajele fotografierii raw:

Fisierele raw au nevoie de procesare si conversie inainte de a fi vizualizate, ceea ce creste timpul de lucru
din nefercire pozarea in format raw cere mai mult spatiu si memorie decat jpeg. Asta poate duce la scaderea framurilor. Cu alte cuvinte daca vrei sa fotografiezi o cursa de masini spre exemplu, vei putea face asta doar pana cand memoria intermediara a camerei tale se va umple, dupa care viteza de fotografiere va scade. Altfel spus, pe Nikon D5200 scrie ca poate trage pana la 5 fps pe secunda, insa in realitate pot face asta in format raw doar pana cand mi se umple memoria intermediara. Dupa aceasta camera va fotografia in format raw dar la o viteza mult mai scazuta.
fisierele raw nu sunt standard intre producatori diferiti. Cu alte cuvinte, un soft produs de Nikon nu va putea citi fotografii in format Raw facute de o camera Canon si vice versa.
Va trebui sa faci convertirea fisierelor raw in jpeg-uri sau tiff-uri inainte sa le poti oferi clientilor sau amicilor tai, deoarece mai mult decat probabil ei nu vor avea softurile necesare vizualizarii lor.
Din cauza dimensiunilor crescute, arhivarea sau backup-ul lor va dura mai mult.
Avantajele fotografierii jpeg:

Imaginile in format jpeg sunt gata procesate si toate setarile camerei (balansul de alb, saturatia de culoare, claritatea sau spatiul de culoare) sunt deja aplicate imaginei. Nu ai nevoie sa mai pierzi timp post procesare.
imaginile in format jpeg sunt mult mai mici, ceea ce inseamna mai putin spatiu de stocare si mult mai putina procesare.
jpeg-urile fiind mai mici decat raw-urile iti ofera si avantajul fotografierii in viteza. La fel cum explicam mai sus, la camera Nikon D5200 cu 5fps pe secunda, fotografierea cu acea viteza dureaza mai mult. Memoria temporara fiind umpluta mai greu.
majoritatea softurilor suporta formatul jpeg ceea ce inseamna o compatibilitate crescuta.
spatiul de stocare si back-up este mult mai mic decat in cazul fisierelor raw.
Dezavantajele fotografierii jpeg:

cum spuneam la inceput, jpeg-ul foloseste o compresie ce pierde din detaliile fotografiei. Aceste pierderi vor fi vizibile din nefericire.
fisierele jpeg sunt de 8 bit ceea ce pune o limita pe posibilele culori ce pot fi intr-o fotografie. Practic degeaba ai o camera care poate fotografia pana la 4.3 trilioane de culori daca tu fotografiezi jpeg. Pur si simplu arunci la gunoi acele nuante si posibile culor din fotografia ta.
Intervalul dinamic extraordinar de redus din formatul jpeg face ca fotografiile expuse sau subexpuse sa fie foarte greu de recuperat, uneori chiar imposibil. Pur si simplu nu vor avea suficiente informatii.
din moment ce camera proceseaza fisierele jpeg orice setare gresit va fi practic ireversibila.
Acum avand aceste lucruri scrise ce e mai bine? Sa fotografiezi raw? Sa fotografiezi jpeg? Depinde. Cu adevarat este o intrebare dificila si am sa incerc sa raspund cat pot de bine la ea.

Daca spre exemplu esti genul de persoana careia ii place si fotografiaza sute de cadre pe zi atunci nici nu-ti bate capul, jpeg-ul va fi prietenul tau cel mai bun. Chiar nu va conta. Vei putea posta foarte usor acele imagini pe Facebook, pe Instagram sau pe blog fara a avea nevoie de o procesare sau corectie la sange. Nici nu-ti vei umple memoria calculatorului sau a cardului cu imagini. Deci jpeg all the way. Tot jpeg recomand si celor care fac fotografii jurnalistice, unde cu adevarat viteza cu care sunt transmise fotografiile chiar conteaza. Altfel spus, daca fotografiezi un eveniment sau un lucru ce nu poate suporta asteptare atunci esti nevoit sa fotografiezi jpeg. Dureaza cu mult mult mai putin sa trimiti o fotografie gata procesata ziarului sau televiziunii sau chiar prietenului tau decat dureaza sa-i trimiti o imagine raw.

Personal insa, prefer fotografierea raw. De ce? pentru ca imi da posibilitatea sa corectez orice eroare (poze supraexpuse sau subexpuse/ balansul de alb setat incorect s.a.m.d.). Nu ma prea gandesc la spatiu de stocare, deoarece sa fim realisti, astazi un card de 128 de g costa undeva la 3 milioane(il poti cumpara de aici sau de aici), iar daca ala nu te satisface poti oricand sa-ti cumperi un hardisk extern si poti pastra orice fotografie lejer. Nu ma deranjeaza nici sa pierd cateva minute in Lightroom sau Photoshop pentru ajustari fine de culoare sau claritate. Consider ca merita efortul. Am fost de suficiente ori intr-o situatie in care fotografia mea nu a fost suficient de buna sau corect luminata, iar faptul ca am fotografiat jpeg nu mi-a permis corectarea ei. Pentru mine a fost suficient sa trec la raw. Mai jos e un exemplu de fotografie raw si corectare.

Cu Diana fiind intr-o sambata in parcul Carol, am observat un domn ce hranea pescarusii. Ei se apropiau in zbor si prindeau bucatile de paine pe care domnul respectiv le arunca. Am scos aparatul si am inceput sa fotografiez ca un nebun. Odata ajuns acasa, am descarcat pozele si am realizat ca aveam aparatul pe niste setari foarte proaste (asa e cand esti la inceput, iertare va rog). Mai jos este una din fotografii asa cum am descarcat-o de pe cardul de memorie in format raw.

raw pescarus                                                                                                                        

Se poate observa ca fotografia este subexpusa, si lipsesc suficiente detalii, aripile pescarusului, norii, culoarea cerului si asa mai departe. Desigur, daca era in format jpeg, aceasta fotografie putea fi deschisa dar detaliile aflate in umbra se pierdeau din cauza intervalului dinamic mult mai mic. Spuneam eu mai sus despre asta. Si nu e ca si cum puteam sa prind un alt moment ca acesta, nu? 🙂 Insa faptul ca am fotografiat raw a permis editarea acestei fotografii, ajustarea luminozitatii, ajustarea balansului de alb, fara ca eu sa pierd nici un detaliu. Desigur, a durat cu 10 minute mai mult decat in cazul unui jpeg, insa rezultatul final, din punctul meu de vedere a meritat.

Mai jos este fotografia finala, dupa editarea formatului raw.

raw corectat                                                                                                                          

Sper ca acest articol lamureste chiar si intr-o mica masura diferentele dintre fotografia in format jpeg si fotografia raw. Nu exista o regula si nu este obligatoriu fotografierea intr-unul din cele doua formate, totul tine de tine si de ce anume doresti de la camera ta. Poti face fotografii extraordinare si in format jpeg si in raw, in final cel mai important factor esti tu si cum reusesti sa redai acel moment. Eu chiar cred in acest lucru. Deci cu alte cuvinte, sper ca acest articol sa fie de ajutor sa lamureasca cat de cat problema sau ma rog, aceasta intrebare.

Cam atat astazi, pe curand Lumina buna!

Leave a comment