logo

Povestea medicului care s-a operat singur și a supraviețuit – Leonid Rogozov

Leonid Rogozov a fost un chirurg rus care a participat între 1960-1961 în cea de a șasea expediție sovietică în Antarctica. Cu ocazia a 84 de ani de la nașterea acestuia, ar trebui să afli povestea celui care a reușit să se opereze singur și să supraviețuiască.

Leonid Rogozov s-a născut pe 14 martie și a trăit în perioada 1934 – 2000 și avea 27 de ani atunci când a plecat în expediție. Acesta a fost unul dintre cei 12 bărbați care se aflau la baza din Novolazarevskaya. Baza sovietică din Antarctica a fost construită până în februarie 1961, iar participanții așteptau trecerea iernii.

Pe 29 aprilie, Rogozov a început să se simtă rău, era slăbit, avea febră și stări de vomă. În cele din urmă, a început să aibă dureri în zona abdominală. Acesta a reușit să își pună singur diagnosticul de apendicită acută.

Operația de apendicită este una cât se poate de obișnuită, dacă există aparatura necesară. Din păcate, acesta se afla în mijlocul pustiului, într-un frig cumplit. În plus, acesta era singurul medic din acea expediție și nici nu putea să plece cu avionul din cauza furtunilor de zăpadă. Cu alte cuvinte, Leonid Rogozov era pe cont propriu.

„Se pare că am apendicită. Încerc să-mi mențin calmul, chiar să zâmbesc. De ce să-mi îngrijorez prietenii? Cine ar putea să mă ajute?”, a scris medicul în jurnalul său. El a încercat să se trateze cu antibiotice, dar starea lui se agrava din ce în ce mai repede, febra era tot mai mare, iar stările de vomă tot mai dese.

„Nu am dormit deloc noaptea trecută. Mă doare ca dracu’! O furtună de zăpadă îmi biciuiește sufletul, urlând ca o sută de șacali. Asta este. Trebuie să mă gândesc la singura soluție: să mă operez singur. Este aproape imposibil. Dar nu pot să stau cu brațele încrucișate și să nu fac nimic”, a mai scris acesta.

Din cauza simptomelor care se tot agravau, Rogozov a trebuit să ia decizia drastică de a se opera singur. Altă variantă nu avea. Operația a fost pe 1 mai și a fost pregătită în detaliu de doctor.

Intervenția a început la ora 2 noaptea, iar medicul a fost asistat de doi colegi, un șofer și un meteorolog. După aproximativ 30 de minute acesta a început să ia mici pauze, din cauza amețelilor și a stării precare de sănătate.

https://www.youtube.com/watch?v=iMBOMNXtDcw

Leonid Rogozov spunea că a lucrat fără mănuși și s-a folosit de o oglindă care, până la urmă, îl și încurca, deoarece arată lucrurile invers. Acesta a lucrat mai mult pe pipăite, dar a încercat să fie cât se poate de prudent în condițiile pe care le avea. El a spus că, în timp ce deschidea peritoneul a tăiat din greșeală cecumul, pe care a fost nevoit să îl coasă. În cele din urmă acesta a reușit să vadă apendicele și pata neagră de la baza sa. Dacă mai aștepta o zi, ar fi plesnit. Cu toate că i s-au înmuiat mâinile, acesta a reușit să ducă operația la capăt și să îndepărteze apendicele.

Operația a durat o oră și 40 de minute. După aceasta, starea medicului s-a îmbunătățit. După o săptămână Rogozov a scos cusăturile și după încă o săptămână s-a pus pe picioare. Medicul a declarat că experiența a fost pentru el ca o a doua naștere.

În octombrie 1962 acesta s-a întors la Leningrad și s-a apucat de teza de doctorat. Acesta a lucrat în mai multe spitale și a condus Institutul de Pneumologie din Sankt Petersburg între anii 1984-2000. Acesta a murit de cancer la plămâni la vârsta de 66 de ani.

Leave a comment