logo

Povestea celui care a lucrat la racheta lui Hitler.apoi a pus omul pe Lună

Georg von Tiesenhausen a fost ultimul om de știință de la NASA care a lucrat la fabricarea rachetelor naziste folosite de Hitler în al Doilea Război Mondial.

Tiesenhausen a murit pe 5 iunie în casa lui din Alabama la vârsta de 104 ani. Von Tiesenhausen, cunoscut de apropiații săi ca „Von T”, și-a dedicat întreaga viață rachetelor. Neil Armstrong spunea despre acesta că este una dintre acele persoane care au o abilitate naturală de a informa și inspira, de a educa și motiva, și cel mai important, de a îndura.

În timpul carierei sale impresionante la NASA, Tiesenhausen a lucrat la platforma care a mutat masiva rachetă Saturn V – folosită pentru a transporta primul om pe Lună – la rampa de lansare.

Cu toate acestea, el este cel mai bine cunoscut pentru designul roverului – vehicul utilizat pe Lună – care a fost folosit în ultimele trei misiuni Apollo.

Înainte de a lucra la NASA, acesta a fost la Peenemünde, primul centru de cercetare pentru construirea armelor naziste. În cadrul unui interviu televizat din anii ’80, Tiesenhausen a declarat că angajarea la Peenemünde a fost una dintre cele mai mari surprize din viața lui.

„De la vârsta de 14 ani știam exact ce vreau să fac pentru tot restul vieții mele: să fiu implicat în fabricarea rachetelor și în industria spațială”, a spus omul de știință.

Centrul de cercetare Peenemünde este cunoscut și pentru faimosul Werner von Braun, care a fost pionier și vizionar al dezvoltării tehnologiei rachetelor. Tiesenhausen a lucrat atunci la construirea faimoasei rachetei naziste V-2. Până la sfârșitul războiului, acesta a fost pus să lucreze la un proiect secret numit „Test Stand 12”.

Proiectul viza dezvoltarea unei flote de mini-submarine care trebuiau să lanseze rachete V-2 la ținte îndepărtate. Din fericire, războiul s-a încheiat înainte ca proiectul să treacă de etapa de prototip.

https://www.youtube.com/watch?v=WjFTN-YdK_M

După cel de al Doilea Război Mondial, Statele Unite au început să aducă sute de oameni de știință și ingineri germani în America, ca parte a operațiunii Paperclip. Bineînțeles, și Tiesenhausen se număra printre cei aleși pentru a lucra la sistemele de arme.

La câțiva ani după ce a lucrat la rachete pentru armată, el a fost transferat la centrul spațial Marshall al NASA, pentru a ajuta la programul Apollo. La sfârșitul anilor `80 s-a retras de la NASA și și-a petrecut ultimii ani de muncă, ajutând la programe spațiale educaționale.

Leave a comment