Un aparat foto a fost vandut in cadrul unei licitatii organizate sambata la Viena pentru suma record de 2,4 milioane de euro, devenind astfel cel mai scump aparat foto din lume, potrivit brokerului licitatiei. Suma de pornire a licitatiei pentru acest aparat foto a fost de 400.000 de euro.

Cumparatorul este un colectionar privat de origine asiatica, care doreste sa ramana anonim, a indicat galeria vieneza Westlicht – una dintre cele mai renumite din lume – care organizeaza regulat vanzari ale unor modele vechi si celebre.

Aparatul face parte dintr-o serie de 25 de prototipuri fabricate in 1923, cu doi ani inainte de comercializarea faimoasei marci germane, si este unul dintre cele trei din aceasta serie pastrate “in starea lor initiala”.

Recordul anterior pentru un aparat foto data din 2012, atunci cand un Leica din 1923 a fost adjudecat pentru suma de 2,16 milioane de euro, potrivit galeriei Westlicht.

Austriacul Andreas Kaufmann a cumparat in 2005 afacerea producatorului german, aflata in pragul falimentului, si a reusit relanseze comercial aceasta marca cult, apreciata de pionieri ai fotojurnalismului cum ar fi Robert Capa si Henri Cartier-Bresson.