Ne place să vedem concepte inedite de automobile, dar Dacia EF-Vision 2050 duce lucrurile la nivelul următor. Pare o navă spaţială numai bună de jocul Wipeout de pe PlayStation. Este o creaţie realizată de Cristina Enciu, tânără de 22 de ani, care a absolvit cursurile Universităţii de Arte din Bucureşti, secţia Design de Produs.

Tânăra se axează pe designul auto şi ceea ce vedeţi aici este subiectul lucrării sale de licenţă. Aceste randari au fost realizate sub îndrumarea şi tutelajul designerilor Renault din cadrul Centrului de Design pe care compania îl are deschis la Bucureşti. Pare un design SF, dar dacă ne uităm cu atenţie vom remarca şi mici influenţe Dacia. Accesibilitatea ar fi cheia acestui concept, conform Cristinei.

Interiorul oferă 3 scaune: cel frontal şi central şi cele două din spate, aşezate lateral şi extinse în faţă la nevoie. Banchele din spate se pot extinde deci pe baza unui mecanism flexibil de pliere. De altfel numele “EF” vine de la “Elasticity and Flexibility”. Cristina a pornit de la designul interior al maşinii, trecând apoi la exterior. Formele vehiculului sunt agresive şi fluide şi dacă mă întrebaţi pe mine e vorba despre un model cu levitaţie magnetică aici, în lipsă de roţi.

Botul ascuţit mă duce cu gândul la o Mazda sau Toyota futuristă. Tânăra nu exclude ca vehiculul SF să fie unul autonom, dar nu a discutat prea mult despre propulsie. Generozitatea spaţiului interior mă face să mă gândesc că pasagerii vor putea comunica uşor şi să stea perioade lungi în maşină, în vreme ce aceasta se conduce singură. A se remarca şi acele mecanisme ascuţite în faţă şi spate, ce duc cu gândul la un soi de “tren de aterizare”.