Uniformele au servit o mulţime de scopuri de-a lungul timpului. Fie că au fost un accesoriu vital pentru propagandă, fie că au îmbrăcat numeroase armate, uniformele dau o aparenţă de autoritate. Totuşi, nu toate au avut o imagine sau o croială blândă. Multe au fost create pentru a speria, pentru a induce teama, pentru a şoca. Iată cele mai înfricoşătoare uniforme realizate de-a lungul timpului!

PRIMELE MODELE ALE COSTUMELOR DE POMPIERI
Uniforma-Pompieri

În secolul 20, tehnicile de stingere a incendiilor au adoptat noile tehnologii. Printre ele s-au aflat şi noile costume de pompieri. Ele aveau un aspect oarecum ciudat. Hainele erau grele, masca de gaze la fel, iar când apăreau la o intervenţie, era bine să nu se afle copii prin zonă, altfel, imaginea îi putea urmări toată viaţa!

BRIGADA FEMEILOR DIN IRA
Brigada-Femei-IRA

Armata Republicană Irlandeză avea o imagine destul de înfricoşătoare, mai ales din cauza uniformelor. Brigada femeilor din IRA a fost fotografiată la funeraliile lui Francis Hughes, din 1981. Ţinutele lor aminteau de SS, din pricina paltoanelor negre din piele, iar pentru ca imaginea să fie şi mai de temut, ele purtau şi măşti negre.

COSTUME ANTICONTAMINARE CHIMICĂ
Costum-Anticontaminare

E greu de crezut că s-a creat ceva atât de înfiorător, dar asta e realitatea. Aceste costume au fost realizate pentru a proteja purtătorul de contaminare chimică, biologică, radioactivă. Mai mult, faţa era complet acoperită. Bonus a fost semnul de pe mânecă, asociat cu moartea.

MASCĂ DE GAZE DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL
Masca-Gaze-Primul-Razboi-Mondial

Când în Primul Război Mondial s-au folosit arme chimice, s-au creat uniforme care să protejeze soldaţii. Printre ele s-a aflat masca de gaze, care în acel moment arăta înfiorător. Doar imaginea unui astfel de pluton care poartă măştile de gaze este de groază!

UNIFORMA ORIGINALĂ A KU KLUX KLAN
Uniforma-Ku-Klux-Klan

Supremaţia rasei albe trebuia exprimată şi vizual de către membrii Ku Klux Klan. Ţinutele lor aveau un aspect fantomatic, inspirând teama şi teroarea, ceea ce se şi dorea.

ARIPILE HUSARILOR
aripi-husari

„Aripile Husarilor“ – una dintre cele mai de temut uniforme militare din istorie. A fost folosită de cavaleriile polono-lituaniane între secolele 16 şi 18. Armura lor în formă de aripi era terifiantă şi spectaculoasă în acelaşi timp.

COSTUMELE DE SAMURAI
Costum-Samurai

Samuraii au fost luptătorii tradiţionali japonezi vreme de secole. Ei şi-au perfecţionat permanent stilul de luptă, dar şi ţinutele special concepute pentru a induce teama în adversari. Plăcile distinctive care le acopereau faţa au fost create pentru a semăna cu demonii şi au ajutat la stabilirea unei aure de invincibilitate a samurailor.

COSTUMELE CAZACILOR
costume-cazaci

Cazacii din Ucraina şi Rusia au fost cunoscuţi pentru priceperea lor în strategia militară. Aspectul acestora a fost conceput pentru a genera teamă. Chiar dacă uniforma era compusă din tunici şi căciuli de lână, ei reuşeau să inspire frică, mai ales că adversarii ştiau deja că sunt foarte curajoşi.

UNIFORMELE NEGRE DE PE VREMEA LUI NAPOLEON
Costum-Brigada-Napoleon

Armata lui Napoleon avea o unitate înfricoşătoare. Uniformele soldaţilor acestei unităţi erau sumbre, de culoare neagră, iar pe cap ei purtau un chipiu inscripţionat cu un cap de mort.

UNIFORMELE SS
Costume-SS

Aproape orice uniformă din perioada celui de-al Treilea Reich provoca teamă. Totuşi, cele ale unităţii SS erau percepute ca „moartea nazistă“. Adesea, îmbrăcămintea lor, care avea drept simbol un craniu negru, era intimidantă şi dădea impresia de invincibilitate în faţa morţii.

UNIFORMELE UNIUNII SOVIETICE
Uniforme-Armata-Rosie

Veşmintele militare purtate de soldaţii din Uniunea Sovietică în timpul şi după Al Doilea Război Mondial au oferit o imagine tulburătoare din cauza asocierii cu acţiunile opresive ale regimului de atunci. În contextul lor istoric, uniformele erau menite să distanţeze imaginea Armatei Roşii de cea a forţelor din perioada ţaristă.

UNIFORMĂ ÎMPOTRIVA CIUMEI
Doctor-Ciuma

Medicii care aveau curajul să-i consulte pe suferinzii de ciumă aveau o îmbrăcăminte terifiantă. Ţinuta consta dintr-un palton lung până la gleznă, o mască de forma unui cioc de pasăre umplut cu ierburi având un puternic miros. Costumul era purtat doar de doctorii care îi tratau pe cei cu ciumă bubonică. Uniforma a devenit în scurt timp o asociere cu moartea iminentă.

Iată şi câteva costume militare din istoria recentă!

FORŢELE SPECIALE TAIWANEZE
Forte-Speciale-Taiwaneze

UNIFORMELE ARMATEI IRANIENE
Uniforma-Armata-Iraniana

FORŢELE SPECIALE FRANCEZE
Fortele-Speciale-Franceze

Comments

0 comments