logo

Ce imprimanta alegem – Recomandari

Ai nevoie de o imprimantă şi nu ştii ce să alegi ,îţi explicăm în acest articol care este cea mai bună alegere în funcţie de modul în care o vei utiliza.

Trăim într-o eră digitală în care ne mutăm documentele şi fotografiile pe internet, pe diverse servicii de cloud, pentru a le putea accesa oriunde şi oricând.

Totuşi, încă există situaţii în care avem nevoie să printăm diverse documente importante sau poate pur şi simplu vrem să păstrăm şi pe hârtie cele mai frumoase amintiri din vacanţă.

Aici intră în scenă imprimantele, care pot fi de sine-stătătoare sau înglobate într-un multifuncţional care include şi funcţii de scanner, copiator şi, eventual, fax.

Indiferent de soluţia pe care o preferi (dacă ai nevoie şi de scanner atunci multifuncţionalul este alegerea ideală), primul pas pentru a cumpăra o imprimantă este să decizi ce tip de tehnologie ţi se potriveşte dintre cele două adresate utilizatorilor obişnuiţi: imprimante cu jet de cerneală (inkjet) sau imprimante laser.

Imprimantele inkjet sunt lente, dar ieftine

Principiul de funcţionare pentru imprimantele inkjet şi laser

 • imprimante cu jet de cerneală – există mai multe tehnologii de utilizare a imprimantelor cu jet de cerneală, însă principiul de bază este acelaşi: dispozitivul de imprimare, cunoscut sub numele de cap de imprimare, aruncă cerneala pe hârtie sub forma unor picături microscopice prin intermediul unor duze. Capul de imprimare se “plimbă” de la dreapta la stânga şi înapoi până când întreaga pagină este printată.
  • imprimante laser – aşa cum sugerează şi numele, imprimantele laser funcţionează pe baza unei raze laser care “imprimă” imaginea pe un tambur rotativ încărcat electric pozitiv. Imaginea finală este realizată de laser pe hârtie prin acţiunea de selectare a unor puncte cu sarcină negativă, conform imaginii care vrei să o printezi.

Imprimantele laser, ideale daca printezi multe documente

Avantajele şi dezavantajele imprimantelor inkjet şi laser

Principiile diferite de funcţionare pentru cele două tipuri de imprimante disponibile publicului larg fac ca performanţele acestora să fie, în unele cazuri, diametral opuse. Iată cei mai importanţi parametri pe care trebuie să-i iei în calcul la achiziţionarea unei imprimante şi cum se descurcă imprimantele cu jet de cerneală şi laser în funcţie de aceştia.

   • calitatea printării – imprimantele laser oferă o calitate superioară în cazul documentelor text, întrucât sunt capabile să redea fidel chiar şi cele mai mici fonturi. În schimb, în cazul fotografiilor vei obţine rezultate semnificativ mai bune cu o imprimantă cu jet de cerneală, mai ales dacă optezi pentru o imprimantă special construită în acest scop.
   • viteza de printare – acest parametru depinde şi de materialul pe care vrei să-l printezi, însă în general o imprimantă laser este mult mai rapidă decât una inkjet. Explicaţia stă în faptul că aceasta din urmă foloseşte un cap de imprimare care se “plimbă” de la dreapta la stânga şi înapoi până la finalizarea printării.
   • costuri de tipărire – imprimantele inkjet sunt mai ieftine decât cele laser, însă este foarte important să analizezi şi costul cartuşelor. Chiar dacă sunt mai scumpe, cartuşele laser sunt capabile să printeze până la 2.000 de pagini, comparativ cu cele numai 100-200 de pagini ale unei imprimante cu jet de cerneală. În ambele situaţii ai posibilitatea de a reîncărca aceleaşi cartuşe de câteva ori, lucru care poate contribui la reducerea costurilor de utilizare (voi aborda acest subiect pe larg într-un articol viitor).
   • dimensiune şi greutate – imprimantele cu jet de cerneală sunt mai mici şi mai uşoare decât cele laser, fiind astfel mai potrivite persoanelor care au nevoie, într-o anumită măsură, şi de portabilitate. Nu este însă un criteriu decisiv pentru achiziţie.
   • capacitatea de stocare a colilor de hârtie – Dimensiunile mai mari permit imprimantelor laser să aibă tăviţe cu capacitatea de până la 250 de coli, în timp ce imprimantele cu jet de cerneală se mulţumesc cu numai 50 – 150 de coli.

Ce imprimantă aleg pentru nevoile mele?

Pe baza avantajelor şi dezavantajelor explicate mai sus, este destul de uşor să trasăm “portretul robot” al utilizatorilor de imprimanete cu jet de cerneală şi, respectiv, laser.

Imprimante cu jet de cerneală

Sunt destinate utilizatorilor casnici care printează într-o cantitate redusă şi pentru care viteza de printare nu este foarte importantă. În plus, acestea sunt adecvate pentru utilizatorii care printează şi fotografii şi pentru care preţul imprimantei şi a cartuşelor reprezintă un important factor de decizie.

 • HP Deskjet Ink Advantage 1115 – 188 lei: imprimanta are o viteză de 20 de pagini pe minut alb-negru și 16 pagini pe minut color, iar rezoluția de printare este de 1200×1200 dpi.
 • HP Officejet Pro 6230 – 300 lei. Un model gândit pentru birourile mici care tipăresc circa 15.000 de pagini lunar, imprimanta oferă o tavă cu o capacitate mare de 225 de coli, conectivitate wireless și LAN, viteză de tipărire de 18 pagini alb/negru pe minut, modul duplex automat și se laudă cu un preț de imprimare scăzut.
 • Canon PIXMA iP7250 – 350 lei: O imprimantă compactă cu două tăvi, iP7250 oferă o imprimare color cu o viteză de 10 pagini pe minut, cinci cartușe care fac mai eficientă utilizarea culorii negre, calitate foto superioară cu rezoluția de 9600 x 2400 dpi și conectivitate wireless compatibilă Apple AirPrint

Imprimante laser

Sunt ideale pentru utilizatorii care printează în special documente text într-un ritm susţinut, mai ales că viteza de imprimare este semnificativ mai bună. Preţul mai mare al acestor imprimante se justifică prin prisma acestor avantaje, dar şi prin faptul că un cartuş laser este semnificativ mai eficient decât unul inkjet.

 • Brother HL 1110 – 240 lei. Una dintre cele mai ieftine imprimante laser de pe piață, soluția Brother oferă o viteză de tipărire de 20 de pagini pe minut și tavă pentru 150 de coli. Aceasta este penalizată de timpul mare de încălzire de 23 de secunde, dar oferă în schimb avantajul foarte important de a putea fi reîncărcată la preturi minime deoarece tonerul nu are cip pentru control.
 • Samsung SL-M2026W – 300 lei: o imprimantă laser monocrom accesibilă, modelul Samsung oferă o viteză de tipar de 20 de pagini pe minut, conectivitate USB și wireless, NFC pentru autentificare rapidă, modul duplex manual și o tavă pentru 150 de coli.
 • Canon i-SENSYS LBP6030B – 320 lei: potrivită pentru utilizatorii casnici, imprimantă propusă de Canon are o viteză de 18 pagini pe minut, o rezoluție de 600×600 dpi, o tavă pentru 150 de coli și un timp de încălzire destul de scurt de 10 secunde.

Memjet, imprimanta care îmbină avantajele inkjet şi laser

Concluzia este relativ simplă: imprimantele inkjet şi laser se adresează unor segmente de utilizatori diametral opuse. Ce faci însă dacă ai nevoie de o imprimantă care să printeze fotografii de calitate la viteză bună, în cantitate mare şi fără să schimbi cartuşele prea des?

O soluţie este să utilizezi imprimante CISS (Continuous Ink Supply System). Acestea sunt imprimante cu jet de cerneală bazate pe un sistem CISS care “pompează” un flux continuu de cerneală, astfel că nu vei mai fi nevoit să schimbi prea des cartuşele.

 • Epson L310 CISS – 480 lei: Imprimantă CISS de la Epson are o viteză de 33 de pagini pe minut alb-negru și 15 pagini pe minut color. Se conectează la PC doar prin USB și are 2.8 kg.

O altă idee este imprimanta FIT (Fast Ink Top-up), alternativa Epson la CISS despre care colegul meu Andrei v-a povestit mai multe aici.

Şi totuşi, suntem pe punctul de a asista la apariţia în producţie de serie a imprimantelor Memjet, despre care producătorul cu acelaşi nume susţine că îmbină avantajele oferite de imprimantele inkjet şi laser.

Care este însă principalul avantaj al unei imprimante memjet? Capul de imprimare este poziţionat de-a lungul întregii pagini şi beneficiază de aproximativ 17 ori mai multe duze decât o imprimantă inkjet, astfel că viteza de printare este de circa 60 de pagini pe minut, apropiată de cea a unei imprimante laser.

Până la apariţia memjet-urilor pe piaţă, trebuie însă să alegi între imprimantele inkjet şi cele laser, iar noi sperăm că informaţiile prezentate în acest articol ţi-au fost de folos.

Leave a comment