logo

Ce este HDR si cum arata pozele facute cu functia HDR

HDR este prescurtarea pentru High Dynamic Range și este o funcție cu care sunt dotate din ce în ce mai multe telefoane mobile.
Pe scurt, opțiunea HDR presupune realizarea mai multor fotografii care apoi sunt combinate într-una singură, procesul având loc în fundal.                                                                         Foto Marian StrinoiuÎn detaliu, mai multe fotografii sunt realizate rapid, cu expuneri diferite, una după cealaltă, fiind apoi combinate de software-ul camerei foto a telefonului într-o singură fotografie. Fotografia finală surprinde o gamă largă de tonuri, de la zonele umbrite, până la zonele luminoase, păstrând din setul inițial de fotografii zonele expuse cât mai corect, pe care le îmbină. Numărul de imagini realizate pentru executarea unei fotografii HDR variază în funcţie de dispozitiv, dar cel mai adesea este de trei fotografii.
foto-Strinoiu Marian
Este recomandat să folosim opțiunea HDR pe telefonul mobil atunci când fotografiem peisaje și soarele poate crea un contrast prea mare sau când facem fotografii la lumină slabă ori unele porțiuni ce urmează a fi surprinse sunt mai întunecate.
Nu se recomandă folosirea HDR atunci când surprindem cadre în mișcare. Este lesne de înțeles că dacă subiectul fotografiat este în mișcare fotografia va ieși încețoșată pentru că în setul de fotografii făcute pentru a fi combinate în cea finală acesta va avea poziții diferite. Totuși, folosind HDR pentru cadre în mișcare se pot obține unele efecte interesante:foto Strinoiu Marian
Dacă telefonul nu dispune de această opțiune avem mereu la îndemână Magazinul Play cu nenumărate aplicații pentru camera foto, care includ și modul HDR, mai jos va voi enumera cateva aplicatii testate de mine:Ultimate hdr camera,Hdr camera+,Best hdr camera,Hdr HQ.                             foto Marian Strinoiu Mai jos un slide cu poze realizate cu Samsung Galaxy S3 si Huawei p9 lite inpreuna cu aplicatia Ultimate HDR camera .

Leave a comment