In acest tutorial vom vedea cum interactioneaza modurile de declansare cu cele de focalizare si zona AF si care combinatii sunt indicate pentru diferite scenarii.      Ca o mica recapitulare, modurile principale de declansare sunt: S (single frame – cadru unic) in care aparatul declanseaza cate un cadru  la apasarea declansatorului si C (continuous) in care aparatul declanseaza de la 3 la 11 cadre pe secunda (in functie de modelul de DSLR). Modurile principale de focalizare sunt: AF-S (single servo mode), AF-C (Continuous Servo Mode) si AF-A (Auto Servo Mode). Modurile zona AF sunt: AF punct unic (Single Point-AF), AF zona dinamica (Dynamic Area-AF), Urmarire 3D (3D-Tracking) si  AF zona auto (Auto-Area AF).

Sa vedem cum se comporta fiecare.

AF-S (single servo mode)

Unul dintre cele mai populare in randul fotografilor, amatori si profesionisti, modul AF-S este ideal pentru cadrele in care subiectul ramane static, cum ar fi portretele sau fotografiile de produs.

Atunci cand este selectat, aparatul va realiza punerea la punct (focalizarea) atunci cand  butonul de declansare este apasat pana la jumatate. Presupunand ca nu a fost dezactivata optiunea din meniu, odata ce aparatul a realizat focalizarea automata veti auzi o avertizare sonora de confirmare si veti putea declansa.

Daca in perioada in care aparatul a focalizat si momentul in care ati declansat, subiectul s-a miscat, va trebui sa apasati din nou butonul declansator pana la jumatate pentru a refocaliza.

Pe langa modul de focalizare, trebuie sa alegeti si dintre modurile zona AF. In AF-S, puteti alege dintre AF punct unic (Single Point-AF) si AF zona auto (Auto-Area AF).

In modul arie AF punct unic, aparatul va focaliza in punctul indicat in vizor, iar in AF zona auto, va alege automat punctul folosind algoritmi speciali de recunoastere a fetei si informatii legate de culoare.

Desi aparatul “ghiceste” bine de cele mai multe ori unde s-a dorit punerea la punct, pentru cele mai bune rezultate se recomanda folosirea modului arie AF punct unic (Single Point AF). In acest fel, veti controla cu precizie punctul de focalizare.
Trebuie mentionat ca, desi unele modele permit selectarea modului zona AF dinamica in AF-S (single-servo mode), comportamentul sistemului de AF este identic cu cel AF punct unic.

In functie de modul de declansare ales, adica S (single frame – cadru unic) si C (continuous), aparatul va realiza o fotografie sau mai multe dupa ce a focalizat.

AF-C (Continuous Servo Mode)

Spre deosebire de AF-S, unde aparatul sisteaza focalizarea automata odata ce a fost realizata punerea la punct, in modul AF-C, focalizarea automata se realizeaza atata timp cat butonul de declansare este apasat pana la jumatate. Desi poate fi folosit si atunci cand subiectul este static, modul AF-C este indicat in situatiile dinamice de fotografiat.

Focalizarea continua functioneaza impreuna cu tehnologia Predictive Focus Tracking System care foloseste algoritmi pentru a anticipa pozitia subiectului atunci cand butonul declansare este apasat pana la capat. Altfel spus, acesta detecteaza viteza subiectului si  deplaseaza elementele blocului optic al obiectivului pentru a compensa intarzierea la declansare.

Astfel, aparatul va urmari subiectul daca acesta se misca si va face corectiile necesare pentru ca acesta sa fie in constant in focus.

In AF-C, aveti la dispozitie patru moduri zona AF, AF punct unic (Single Point AF), AF zona dinamica (Dynamic Area-AF), Urmarire 3D (3D-Tracking) si  AF zona auto (Auto-Area AF), care influenteaza comportamentul sistemului de focalizare automata.

Sa vedem cum lucreaza fiecare.

In AF-C si AF punct unic (Single Point AF), alegeti unul dintre punctele de focalizare ale aparatului, iar sistemul de focalizare automata va urmari deplasarea subiectului aflat in dreptul punctului respectiv atata timp cat butonul de declansare este apasat pana la jumatate. Daca la nu moment dat, subiectul nu se mai afla in dreptul punctului de focalizare, nu va folosi punctele alaturate de focalizare pentru a-l urmari.

In AF-C si AF zona dinamica (Dynamic Area-AF), alegeti punctul initial de focalizare iar sistemul de focalizare automata va urmari deplasarea subiectului folosindu-se si de punctele de focalizare invecinate. In functie de aparat si de necesitati, puteti alege intre 9, 11, 21, 39 si 51 de puncte.
In AF-C si Urmarire 3D (3D-Tracking), comportamentul este similar cu optiunea AF zona dinamica (Dynamic Area-AF), cu o diferenta importanta. Folosind Dynamic Area-AF, nu puteti recompune imaginea cu butonul de declansare apasat pana la jumatate, pentru ca imediat ce ati miscat aparatul, sistemul de focalizare automata va re-focaliza pe un nou subiect. Folosind Urmarire 3D (3D-Tracking), aparatul retine informatii legate de culoarea si luminozitatea subiectului fotografiat, astfel incat daca miscati aparatul si re-compuneti imaginea, sistemul de focalizare va pastra selectat subiectul initial alegand punctele de focalizare ce il contin.

Daca selectati Urmarire 3D, trebuie sa aveti grija ca subiectul sa nu aiba aceeasi culoare ca si fundalul, pentru ca aparatul nu va sti pe care sa il urmareasca.

In AF zona auto (Auto-Area AF), aparatul foloseste sistemul SRS (Scene Recognition System) si detecteaza daca subiectul este static sau dinamic, selectand apoi zona potrivita. Intr-un fel, AF zona auto seamana cu Urmarire 3D (3D-Tracking), cu diferenta semnificativa ca in cazul celui din urma se poate selecta punctul initial.

AF-A (Auto Servo Mode)
In modul AF-A, aparatul selecteaza automat focalizarea automata servo unica daca subiectul este stationar, focalizarea automata servo continua daca subiectul este in miscare. Comportamentul ulterior al sistemului de focalizare automata depinde mult de zona AF selectata.  Obturatorul poate fi declansat numai daca aparatul foto poate focaliza.

Pentru ca deja am vorbit despre AF-S si AF-C mai sus, ne vom concentra doar pe cazul in care ati selectat AF zona auto (Auto-Area AF). Cu alte cuvinte, va setati aparatul foto intr-un mod “ultra-auto” AF si toate deciziile vor fi luate de catre modulul AF impreuna cu sistemul SRS (Scene Recognition System). In acest mod, nu veti mai vedea in vizor punctele de AF selectate. Aceasta combinatie este folosita in general de catre fotografii aflati la inceput de drum, care nu stapanesc inca suficient de bine aceste informatii.

Setari personalizate ale sistemului de focalizare automata

Dintre toate setarile personalizate ce tin de focalizarea automata pe care le puteti modifica, vom vorbi despre cele care sunt cele mai importante si care afecteaza functionalitatea si viteza sistemului AF. Vom lua ca model de referinta Nikon D4, pentru ca acesta beneficiaza de toate optiunile.

Sa incepem cu prima, a1, denumita in limba engleza AF-C priority selection. Cand optiunea release (declansare) este selectata, aparatul va declansa de fiecare data cand butonul declansator este apasat pana la jumatate. La focus+release, aparatul va acorda prioritate focalizarii automate pentru primul cadru si cadentei (numarul de cadre pe secunda) pentru restul cadrelor. La release+focus, cadenta scade in favoarea obtinerii focalizarii numai daca subiectul este intunecat sau nu are contrast. Pentru ultima optiune, focus, aparatul poate fi declansat numai daca apare indicatorul “in-focus”.
Pentru AF-S priority selection, optiunile sunt mult mai simple, release sau focus. In cazul celei dintai, aparatul declanseaza ori de cate ori apasati butonul de declansare. Pentru ultima optiune, focus, aparatul poate fi declansat numai daca apare indicatorul “in-focus”.
Focus tracking with lock-on (in limba romana, urmarire focalizare cu blocare) este foarte importanta, mai ales atunci cand fotografiati subiecte dinamice in modul AF-C. Aceasta optiune controleaza comportamentul sistemului AF atunci cand intervine un obstacol intre aparat si subiectul focalizat. Astfel, atunci cand optiunea este dezactivata, aparatul va refocaliza pe noul subiect aparut in cadru. Presupunand ca nu fotografiati subiecte aflate constant  la o anumita distanta, aceasta este optiunea recomandata pentru majoritatea cadrelor.  Cand este activata optiunea, puteti alege intarzierea aparatului in a refocaliza pe subiectul care a intrat in cadru, setarea 1 reprezentand intervalul cel mai scurt, iar 5 cel mai lung.

Ultima, dar nu cea mai putin importanta este AF activation (Activare AF). De aici controlati activarea sistemului AF. Astfel, puteti activa focalizarea automata folosind butonul declansator si butonul AF-ON (in cazul unor aparate, trebuie sa configurati butonul AE-L/AF-L sa functioneze ca AF-ON) sau doar cu AF-ON. Tehnica folosirii butonului AF-ON pentru activarea focalizarii automate este in general folosita de catre multi fotografi profesionisti pentru ca ofera mai mult control. Mai mult, modelele din generatiile anterioare decupleaza functia VR atunci cand este folosita optiunea AF-ON si o activeaza doar cand apasati butonul declansator pentru a realiza imaginea.

Scenarii pentru alegerea corecta a setarilor sistemului AF
Alegerea combinatiei corecte intre modul de declansare, cel de focalizare si zona AF nu este o sarcina usoara, si nici nu exista retete ce nu trebuie incalcate. De exemplu, unii fotografi vor folosi modul de focalizare AF-C impreuna cu zona AF punct unic pentru a fotografia pasari, iar altii vor folosi AF-C impreuna cu zona dinamica. Totusi, noi vom incerca sa va furnizam cateva notiuni de baza care sa va ajute sa obtineti cadre clare indiferent de situatie.

Punctul de plecare in alegerea setarilor corecte trebuie sa fie intotdeauna intrebarea “Subiectul este static sau dinamic?”.

Iata cateva scenarii des intalnite

Pentru o fotografie de tip portret, se recomanda in general urmatoarele setari: modul de declansare S (single servo mode), mod de focalizare AF-S si punct unic de focalizare (single-point AF). Cadrul este static, asadar nu trebuie declansare in rafala, iar punctul de focalizare ales trebuie sa fie in general pe ochi. Asadar, compuneti imaginea si mutati punctul de focalizare pe ochi, pentru ca de cele mai multe ori ochii trebuie sa fie clari intr-o imagine portret. Dupa care, apasati butonul declansator pana la jumatate, asteptati confirmarea de focalizare si declansati. Aceleasi setari se aplica si la fotografia macro.

Apropo de regulile de care va spuneam mai sus, exista multi fotografi care folosesc AF-C si nu AF-S la portrete atunci cand fotografiaza cu obiective foarte luminoase ca NIKKOR AF-S 50mm f/1.4 sau NIKKOR AF-S 85mm f/1.8G. Motivul il reprezinta profunzimea foarte mica de camp pe care o au acestea, mai ales la distante foarte mici de focalizare. Folosind AF-C, va asigurati ca aparatul face ajustarile necesare pentru cea mai mica deplasare a subiectului sau a voastra. Restul parametrilor raman la fel.

Nikon D300s, NIKKOR AF-S Micro 105mm f/2.8G ED VR, mod declansare C (rafala, mod focalizare AF-C, AF punct unic (Single Point-AF), a fost folosit modul AF-C pentru ca subiectul nu era tocmai static.

Acum sa presupunem ca fotografiati un copil, care nu se dezminte si se misca destul de mult, si pe directia voastra si in lateral. In aceasta situatie, setarile se schimba. Pentru cele mai rezultate, va recomandam modul de declansare in rafala, modul de focalizare AF-C si AF zona dinamica. Odata setat, aparatul va focaliza continuu atata timp cat tineti apasat butonul declansator pana la jumatate si va folosi si punctele alaturate celui selectat pentru AF (numarul lor depinde de aparat si de setarile facute; poate sa fie 9, 11, 21, 39 sau 51 de puncte) pentru a urmari subiectul. Declansarea in rafala va ajuta sa obtineti cea mai buna  fotografie dintr-o serie, pentru ca desi cadrul este clar, s-ar putea sa surprindeti copilul cu ochii inchisi sau cu o expresie neflatanta.

Pentru fotografierea pasarilor in zbor, modul de declansare trebuie sa fie rafala, iar modul de focalizare trebuie sa fie AF-C. Parerile sunt impartite cand vine vorba despre zona AF folosita. Desi, in mod clasic, este recomandat sa folositi Dynamic Area-AF cu un numar de puncte in functie de dimensiunea pasarii si de viteza cu care zboara, multi fotografi prefera sa foloseasca AF-C, dar cu un singur punct, pentru ca le ofera mai mult control. Alegerea dintre cele doua moduri depinde de experienta fotografului si tehnica preferata.